9/1/08

Sonografies 1 - Sona Religiós

Per iniciar aquesta experiència sonora, la proposta és eminentment de field recording. D’aquesta manera, pots traslladar-te a Istanbul i sentir la brisa matinal amarada de d’història que corre entre dos móns. En el despertar lent i humit irrompen colpidores les veus dels muetzins amb el potent Al•lah àkbar, que s’escampa per tota la ciutat reverberant en la seva particular arquitectura. El mateix treball de Sansom porta a l’interior de la Mesquita Blava on el silenci recollit s’entrellaça amb les sures, amb un cant penetrant. Resulta fascinant perseguir mentalment els ecos que es perden en les profunditats del temple suavitzant la transició al silenci i amorosint els harmònics agressius de la megafonia.

Quelcom tan quotidià per a milions de musulmans, resulta captivador per l’oient novell. Quantes meravelles es perden, llavors, enterrades en la nostra quotidianeïtat?

Les paraules que no es comprenem amaguen coneixements que romandran velats per a l’oïda ignorant. De la mateixa manera, la Bíblia conté coneixements que escapen a la nostra comprensió. Quina bellesa, però, hi ha en les paraules mateixes, en la veu, en el llenguatge lliure de significat, ple de vibracions, d'expressió...

De la veu única, aclaparadora, amb un missatge potser desconegut, a les veus passatgeres, diverses, divertides, anhelants, estridents, missatges senzills i fugaços que perden el sentit, però que conformen un mosaic a la catedral europea de la prostitució els porros i la festa. Una curiositat d’aquest enregistrament és el so d’alguna porta que es tanca engolint un client desconegut que amagarà el seu desig darrera d’una cortineta.

Enmig de les músiques diverses, de les paraules en mil i una llengües, ressorgeix, ferm i fort, el cant coral, amb la potència de la música ucraïnesa.

Continguts:

Descarregar l'arxiu