22/1/08

Sonografies 3 - Outdoor

Aquesta setmana, el programa s’interessa pels enregistraments en exteriors, tot deixant espai per endinsar-se en la música electrònica i l’”antiga”.

Després de la introducció, enregistrada al parc de Diagonal Mar, fem una visita virtual al Battersea Park. L’experiència, recorda una mica alguns jocs en primera persona, on recorres un espai amb diferents punts sonors que es mouen en un espai 3D virtual, depenent de la seva posició relativa al subjecte explorador. La qualitat del so no és molt bona i alguns ítems són un xic repetitius. La idea, però, és molt interessant, no tant per explorar un espai audiocopiat de la realitat sinó per crear entorns sonors explorables de forma virtual.

Deixem el parc, però no l’electrònica. Submergim-nos en l’atmosfera del duet saragossà Parsec. Música curulla de patrons fets de micropartícules sonores, sons foscos, incòmodes, irreals, miquetes de coses que no saps ben bé què són. L’univers sonor que desenvolupen és força particular, i no sempre segueix estàndards estructurals. Tanmateix, les harmonies no resulten desagradables, conferint al conjunt un aire més proper i navegable. Biorretro és un EP que publicaven l’any passat amb Escala, una net-label que es defineix a sí mateixa com "not just another digital comunity". Tornarem a visitar altres artistes, segur.

Asteria ens farà saltar cinc segles enrere, parlant en clau de música. És un duet que publica amb la innovadora Magnatune, tot explorant la música dels darrers temps de l’època medieval. És un bon moment per relaxar-se i aprofitar la bellesa de la música senzilla i interpretada amb molt bon gust.

Més tard, podràs escoltar diverses peces del projecte Autumn Leaves. Un llibre amb intervencions de membres del grup de recerca creativa CRISAP, que cerca la projecció de diverses perspectives sobre la manera en que l’entorn es torna perceptible a l’oïda a través del so. Aquest llibre, que publica Vibro / Double Entendre, s’acompanyarà d’una compilació sonora editada pel segell alemany Gruenrekorder. Val la pena destacar dos treballs d’entre la selecció d’enregistraments en espais naturals que podreu escoltar: d’una banda, el de Jem Finer, en el que experimenta amb el so de bols plens d’aigua, i de l’altra Christina Kubisch, on, sobre una base d’aigua i ocells reals, reprodueix amb text (en anglès) i entonació el cant dels ocells i alguns insectes; el trobo realment deliciós, no te’l perdis!

Del mateix treball, compara la pressió sonora, en aguts, de la fauna que caracteritza el so de la nit, amb el dolor de l’absència d’aquest so penetrant en l’enregistrament de Dobroide que el succeeix.

Per tancar, un extracte del passeig en bicicleta pel Vondelpark d’Amsterdam. En certa manera recorda a la primera passejada virtual, amb aquesta successió ràpida i suau d’escenes. És clar que les escenes no tenen tanta presència com en l’experiment online; i també és cert que la brisa, tan agradable durant la passejada, embruta l’enregistrament. Fixa’t en un so mecànic i repetitiu en el que predomina una nota d’un to mig, tirant a greu, i que apareix i desapareix lentament; es tracta d’un curiós vehicle consistent en una barra de bar, en la que els clients seuen, demanen una beguda i pedalen per desplaçar el vehicle dirigit pel barman i timoner.

Continguts:

Introducció (00:00 – 03:11)

[Speakerson.net] The Sonic Map of Battersea Park (interactiu) (01:20 – 11:21)

[Escala] Parsec – Biorretro

  • Tech Atmos. (03:31 – 11:19)
  • Insectarium (10:39 – 14:59)
  • Biorretro (14:34 – 19:41)

[Magnatune] Asteria

  • Le Souvenir De Vous0 Me Tue (19:09 – 20:30)
  • Vive Ma Dame (20:31 – 25:23)
  • De los álamos vengo madre (25:28 – 27:48)

[Gruenrekorder] Autumn leaves

[theFreeSoundProject]

Comiat (55:14 – 55:53)

Descarrega l'arxiu